Hollórét Turistaház és Ifjúsági Szállás

Contact Us Látnivalók

Ugrás a csillagtúra ajánlatokhoz

Hollóházán található az Országos Kéktúra keleti végpontja (Rákóczi utca).

Római Katolikus Templom (Hollóháza, Rákóczi u. 1.)

Fotó: Garancsi Kata A sátor alakú, Szent László tiszteletére szentelt modern templomot 1967-ben építették - a porcelángyár rekonstrukciója miatt lebontott régi helyett - a falu fölötti domboldalra. A templomhoz porcelánkálvária vezet.  Az épületet Csaba László Ybl-díjas építész tervezte. A belsőben látható keresztút stációi Kovács Margit keramikus alkotásai. Figyelmet érdemel még Somogyi József Krisztus-corpusa és Szász Endre porcelán táblaképe is. A modern templomhoz vezető lépcső mentén helyezték el az egri főszékesegyházban látható, Takács István által festett stációképek különleges technikával porcelánra vitt másolatait.


Porcelán Múzeum

3999 Hollóháza, Károlyi u. 11. Telefon: +36 (47) 305-201
Nyitva: áprilistól novemberig, keddtől szombatig: 9.30 - 16.30, vasárnap 10.00-14.00, hétfőn zárva.

  A múzeum 1981-ben nyílt meg, - Mondok Tamás és Rákosi Ferenc Ybl-díjas építészek tervei alapján - a külön múzeumi célokra emelt épületben. A kétszintes Porcelánmúzeumban kronologikusan felépített kiállítás mutatja be a hollóházi porcelángyártás történetét a kezdetektől napjainkig. A kiállítás a Hollóházi Porcelángyár története mellett Szász Endre festőművész, grafikus porcelánképeit mutatja be. A Porcelán Múzeum épülete önmagában is érdekes látványosság, hiszen Mondok Tamás és Rákosi Ferenc Ybl-díjas építész tervezték. 1981-ben, a hollóházi kerámiaipari tevékenység kezdetének 150. évfordulóján nyílt meg azzal a céllal, hogy bemutassa a nagyközönségnek mindazt az iparművészeti értéket, ami a hollóházi ipar 225 éve alatt keletkezett.


A múzeumban működik az Alkotócentrum, mely egy interaktív porcelánfestő műhely, az idelátogató tehetségének kipróbálására.


Csillagtúra ajánlatok


TÁVOLSÁGOK (KM) 

Hollóháza - Kassa/ Európa Kulturális Fővárosa 2013/: 21km
Hollóháza - Széphalom/A Magyar Nyelv Múzeuma/: 23km
Hollóháza - Füzérradvány/Károlyi-kastély/: 13km

Hollóháza - Füzér/Füzéri Vár/: 9km
Hollóháza - Sátoraljaújhely/Zempléni Kalandpark/: 28km
Hollóháza - Kéked/Melczer-kastély/: 8km

Hollóháza - Telkibánya: 18km
Hollóháza - Gönc/Amádé Vára, Huszita ház/: 30km
Hollóháza - Vizsoly/Vizsolyi Biblia/: 42km

Hollóháza - Boldogkőváralja/Boldogkő Vára/: 49km
Hollóháza - Pálháza kisvasút: 11km
Hollóháza - Hejce/Borsó-hegy/: 42km

Ugrás a túracélpontokra: Füzéri vár, Füzérradvány, Kéked, Pálháza, Telkibánya, Széphalom, Zemplén kalandpark, Magas-hegyi libegő/bobpálya.


Füzéri vár (9 km)

A Zempléni-hegység északi részén, egy vulkáni sziklaszirten helyezkedik el Füzér vára.
A község házai mellett található parkolóig eljuthatunk autóval, majd innen tovább kényelmes sétaút vezet fel a hegynyeregbe. A füzéri várhegy Magyarország hét természeti csodáinak egyike.
Valószínűsíthető, hogy Füzéren az Aba nemzetség egyik tagja építtette a várat, első okleveles említése 1264-ből való. Többször királyi birtok volt, majd a Perényi család tulajdonába került. 1526-ban Perényi Péter koronaőr - Szapolyai János koronázása után - a koronát egy évig Füzéren rejtegette. A XVI. században földesurai a harcászati elveknek megfelelően megerődíttették, olaszbástyával övezték a várkaput. Utolsó zálogbirtokosa Bónis Ferenc volt. Füzér várát a kassai generális gyújtatta fel, hogy ne szolgálhasson a felkelők menedékhelyéül.
A Károlyi földesurak később megbízták Lux Kálmán építészt, hogy a legsürgősebb állagmegóvási munkálatokat végezze el az egyre rosszabb állapotban lévő váron. Az 1970-es évektől Feld István és Juan Cabello régészek vizsgálták a maradványokat. 1992-től Simon Zoltán vezetésével folyik a feltárás és helyreállítás. Közben megalakult a helyi lakosság tagjaiból a Füzéri Várvédő Egyesület, és nyaranként várjátékokkal idézik fel a vár históriáját.

A Füzéri Vár nyitvatartási ideje : keddtől vasárnapig 9:00-től 18:00-ig.

Füzérradvány (13 km)

A Károlyi-kastélyról : a XVI. századi eredetű Károlyi-kastélyt Ybl Miklós tervei alapján építették át romantikus-eklektikus stílusban 1857-1859-ben. Az épület a XVIII. században, barokk stílusban épült. Károlyi István megbízásából Ybl Miklós ekletikus-romantikus stílusban építette át és bővítette ki 1857-1859 között. Az épület 1936-ig a Károlyi család nyaralója és főúri fogadója volt. Ezt követően egész a 90-es évek végéig műemlékhez nem illő funkcióban szanatóriumként működött.
A hozzá tartozó 140 hektáros kastélypark országos jelentőségű természetvédelmi terület páratlan szépségű növényeivel, és a hegyvidéken található énekesmadarak csaknem minden fajának fellelhetőségével. Itt található a híres Rákóczi-platán. A kastély pedig műemléki védettséget élvez.
A településtől keletre fekvő Károlyi-kastélyt 1 km hosszúságú, 120 éves erdei- és feketefenyők által szegélyezett bekötőúton érjük el. A szabadon álló, összetett alaprajzú, emeletes, manzárdtetős épület emeletes déli és keleti főszárnya a földszintes északi keresztszárnnyal kis díszudvart alkot.
A hosszú keleti szárny park felé néző homlokzata az épület legkarakterisztikusabb nézete. Középen emeletes loggia húzódik, ehhez csatlakozik a nyolcszög alaprajzú, vékony és magas, romantikus stílusú torony. A zászlótartó kilátótorony kiképzése, valamint a télikert félköríves, magas, osztott ablakai mind a romantika hatását mutatják.

Elérhetőség: Károlyi-kastély, 3993 Füzérradvány, Kossuth út 4/A, telefon: 06-47/370-078
A kiállítások megtekinthetők: naponta 10-18 óráig ( hétfő: szünnap).
A kastély a téli időszakban (november 1. - március 31.) csoportok által, bejelentkezéssel látogatható.

Kéked (8 km)

Melczer Kastély - A Hotel Melczer Várkastély a XVII. században épült, de az 1990-es években felújították és megőrizte rusztikus hangulatát. A XXI. század rohanó éveiben érdemes megállni egyszer-egyszer és visszatekinteni a múltba, emlékezni a letűnt korokra, így lelassítva a mindennapi mókuskerék gyors forgását.

Pálháza (11 km)

Kisvasút - Pálházáról indul az ország legrégebbi keskeny nyomközű erdei vasútja, amely 1888 óta működik. A kisvonat szerelvénye jelenleg Pálháza - Kőkapu - Rostalló között szállítja a turistákat. Naponta háromszor (délelőtt kétszer, délután egy alkalommal) közlekedik. A megadott telefonszámon adnak tájékoztatást a menetrendről, és különjárat is rendelhető.
Közlekedik: április 16. - október 31.
Menetidő: 1 óra.

Telkibánya (18 km)

Telkibánya, az Árpád-kori település a XIII. századtól kezdődően arany- és ezüstbányái révén szerzett világhírnevet. A felhagyott bányajáratokat és horpákat a Kánya-, a Gyepű- és a Fehérhegy, valamint a Sinta-tető környékén találjuk. Az ércbányászat és kerámiaipar tárgyi emlékeit a Bányászati Múzeum mutatja be. Érdemes felkeresni a XV. században épült gótikus stílusú műemlék templomot, valamint a templom körül kialakított kopjafás temetőt. A Cser-hegy oldalában lévő védett földtani feltárás a puha perlit kőzetből kipreparálódó látványos riolit sziklataréjokat tárja fel.
Telkibánya, a kis hegyi település méltán rászolgált az előnévre, hiszen bányáiban évszázadokon át aranyat és ezüstöt bányásztak. Károly Róbert királyunk, mint királyi bányatelepet felméretteti, határait pontosan kijelölteti. Utóda Nagy Lajos önálló királyi városi kiváltságot adományoz "Telukbányának". A virágzó bányaváros igazi fénykorát azonban Zsigmond király idejében élte.
A XVII. századi bányaomlást követően Telkibánya gazdasági jelentősége egyre csökken. Gyára, mely sokáig a híres telkibányai porcelánt gyártotta, ma helyi nevezetesség.
Az Aranygombos Telkibánya
Telkibánya hírneve, varázsa az egykori bányaváros ritka emlékeiből, a környék természeti szépségeiből, egyre gyarapodó vendégcsalogató lehetőségeiből adódik.
Telkibánya a Zemplén-hegység legszebb túráinak nagyszerű kiindulópontja. A gönci kolostorromok, Amadévár, Kutyaszorító, Kőkapu, Füzéri vár, Nagy-Milic, HolIóháza, Mátyás király kútja,
Dorgói-fenyves, Pengőkő, Bohó-rét, Regéci vár - mind egy-egy gyöngyszeme a Zemplénihegységnek. Telkibányáról kiindulva gyalogosan kényelmesen elérhetők, egész-, vagy félnapos túrák formájában, és a legszebb élményeket nyújtják a természetet kedvelőknek.

Látványosságok Telkibányán
•    Telkibányai Vártemplom
•    Kopjafás temető
•    Hősök emlékparkja
•    Szent Katalin Kápolna
•    Ispotály Romkert
•    Vadászati kiállítás
•    Ipartörténeti gyűjtemény
•    Múzeum kávézó
•    Ércőrlő Malomkőpark
•    Szabadtéri színpad.

Széphalom (23 km)

Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsös kertjének helyén 2008. április 23-án megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeum létesítésének gondolata Dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt.
A múzeumban három kiállítótér, könyvesház, szemináriumi terem kapott helyet, valamint egy előadóterem száz kényelmes zsöllyével, korszerű hang- és fénytechnikával, amely alkalmassá teszi hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek megrendezésére is.

Kazinczy Ferenc Emlékpark

A Magyar Nyelv Múzeumát a Kazinczy Ferenc emlékpark veszi körül. A park Széphalom belterületén, a közút mellett található. A szépen gondozott emlékpark védett természeti érték. Területe 4,4 ha; 1976-ban az egészségvédelemre jelölte ki a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium. Az akkori adatok szerint tengerszint feletti magassága 110-120 m; talaja homokos, részben agyagos vályog. Az előforduló fafajok: gyertyán, akác, kőris, erdeifenyő. A kert közepén ligetes, füves rész van, míg a keleti és déli szélén, több fafajból álló, vegyes korú és záródású állomány található. Az emlékcsarnok déli oldalánál állt egy nagyon idős, csavarodott törzsű fehér akác, amelyet valószínűleg maga Kazinczy Ferenc ültetett saját kezűleg.
A szájhagyomány szerint ezt Tessedik Sámueltől, az Alföld fásításának szorgalmazójától, az akác hazai elterjesztőjétől kapta, ezért a helybeliek Tessedik-fának nevezik. A fa 1996 nyarán rejtélyes körülmények között elégett, tuskója tönkrement. Az emlékcsarnoktól a sírokig húzódó utat a tájba és a hangulathoz is kiválóan illő gyertyán fasor kíséri.
Idős, 4 m körüli törzskerületű kocsányos tölgyek sorakoznak a szomszédos Kossuth-kert kiskapuja irányában.
A parkba telepített lucok nehezen bírják a száraz meleget. A nyári csapadék kevés ezeknek az északi-hegyvidéki fajoknak, különösen kiültetésük után.

Az erdeifenyők jobban viselik a szárazabb időszakot, ezek az alföldi homokos területeken is megélnek. Sok a parkban az erdei vöröshangya. A madarak közül előfordul itt a legtöbb emberi települések közeléhez szokott faj: fekete rigó, fakusz (Certhia brachydactyla), csuszka, vörösbegy, széncinege, kék cinege, szajkó, zöld küllő, közép fakopáncs. A téli időszakban többször is láttak a park fenyőfáin ülő macskabaglyot, erdei fülesbaglyot.

Kazinczy-sírkert
A Kazinczy-sírkert nemzeti zarándokhely. Költők sora énekelte meg az itt nyugvó író korszakos jelentőségét. Amikor Petőfi itt járt, azt írta levelében: „szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden emelkedettebb lelkű magyarnak életében legalább egyszer oda elzarándokolnia”.

Zemplén Kalandpark - Sátoraljaújhely (28 km)


A Kalandtúra Park nemcsak a Zemplénbe látogató vendégek, turisták szórakoztatását célozza meg, hanem szervezett iskolai, munkahelyi csoportok részvétele is biztosított, akár tömegsport foglalkozás, akár osztálykirándulás illetve munkahelyi szabadidős programok valamint csapatépítő tréningek keretén belül is.
A park TÜV minősítéssel rendelkezik, a biztonság, amely érdekében a résztvevő csoportok kötelező oktatáson vesznek részt , amely keretében megtanulják a biztonságtechnikai eszközök helyes használatát és ennek segítségével elsajátítják az alapvető alpintechnikai ismereteket.
Gyermekek biztonságosan 130 cm–es magasságtól vehetnek a túrákon részt. 1-1 pálya esetén 30-40 perc a pálya bejárási időtartama, míg kombinált pályánál kb. 60-80 perc szükséges a végighaladáshoz. Minden résztvevő fényképes oklevelet kaphat, amely tanúsítja a túra teljesítését.

Magas-hegyi libegő - Sátoraljaújhely (28 km)

Magyarország leghosszabb libegője Sátoraljaújhelyen egész évben várja a kirándulni és sportolni vágyókat.
Hossza 1332 m menetideje 50 perc oda-vissza. Az induló és középső állomáson büfé várja a felfrissülni vágyókat.
A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Zempléni hegyekre.

Nyitva tartás: hétfőtől - vasárnapig:
•    Nyáron: 9.00-19.00
•    Szeptember 1-től: 10.00-18.00
•    November 1-től: 10.00-16.00

Téli-nyári bobpálya
2275 méteres hosszúságával az ország és a térség leghosszabb bob pályája.Useful Information

Hasznos információk

A Kék-túra 27. számú, befejező útvonala: Bányi-nyereg (Sátoraljaújhely) – Hollóháza, hossza: 43 km.
.
Hollóháza a Sárospatakot és Kassát összekötő  Szent Erzsébet Zarándokút egyik állomása.Useful Links

Hasznos linkek

Turisztikai célpontok linkjeit ajánljuk: